tipobet bets10

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Δύο είναι οι πιο γνωστές ιδιομορφίες του Σάμπο:

1. Αθλητικό Σάμπο (Sport Sambo): μοιάζει με την πάλη και το τζούντο και είναι πιο γνωστό στο ευρύ κοινό. Οι αγώνες είναι παρόμοιοι με το τζούντο, όμως υπάρχουν διαφορές στους κανόνες, στα πρωτόκολλα και την ενδυμασία. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε ότι οι κανόνες είναι λίγο πιο ελεύθεροι από ότι στο τζούντο και θυμίζουν το ίδιο το τζούντο σε παλιότερες εποχές. Για παράδειγμα δεν υπάρχουν απαγορεύσεις για πιάσιμο των ποδιών, για πιάσιμο μέσα στα μανίκια, για κράτημα της ζώνης, παράλληλα δεν υπάρχουν και ποινές για αμυντική συμπεριφορά. Υπάρχουν εξαρθρώσεις στους αγκώνες, στα γόνατα και στους αστραγάλους, όμως δεν επιτρέπονται οι πνιγμοί.

2. Πολεμικό Σάμπο (Combat Sambo): έχει δημιουργηθεί για τις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας. Περιέχει ασκήσεις με όπλα και τεχνικές αυτοάμυνας απέναντι σε όπλα. Οι μέθοδοι προπόνησης στο πολεμικό Σάμπο έχουν ως στόχο τη διατήρηση της υγείας του αντιπάλου και τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς τραυματισμούς. Ανάλογα με τη σχολή βέβαια υπάρχουν και πιο αυστηρές μέθοδοι προπόνησης, στις οποίες υπάρχει κίνδυνος για την υγεία και τραυματισμοί διαφόρων επιπέδων ανάλογοι με το επίπεδο των εφαρμοζόμενων ασκήσεων.

Εκτός από την Σωματική προετοιμασία στο Πολεμικό Σάμπο, μεγάλη σημασία έχει και η Ψυχολογική Εκπαίδευση. Για αυτό το λόγο κατά τη διάρκεια της σωματικής εκπαίδευσης διενεργείτε παράλληλα και ψυχολογική προετοιμασία, η οποία εξασκεί το νου και έχει ως σκοπό να εξουδετερώσει τον <<Πανικό>> σε περίπτωση έκτακτης στρεσογόνος κατάστασης ή κατά τη διάρκεια αληθινής απειλής της ζωής και της υγείας.
Στόχος της ψυχολογικής προετοιμασίας είναι να μάθει στον ασκούμενο να ελέγχει το σοκ και το στρες, τα οποία μπορούν να εμφανιστούν αν δεχθεί μία ξαφνική επίθεση. Οι βασικές αρχές της ψυχολογικής προετοιμασίας του Σαμπίστα είναι στραμμένες προς τον έλεγχο του <<Φόβου>> από την επίθεση. Οι αγώνες στο Πολεμικό Σάμπο, ανάλογα με το επίπεδο προετοιμασίας των συμμετεχόντων χωρίζονται σε τρεις βαθμίδες. Οι βαθμοί, σε ότι αφορά τις τεχνικές λαβές και ο καθορισμός του νικητή, είναι ανάλογοι με το Αθλητικό Σάμπο.

Αρχές και Μεθοδολογία

Κατά την εκπαίδευση στο Σάμπο το πρώτο και πιο σημαντικό στάδιο, όπως και στο τζούντο, είναι η εκμάθηση και οι μέθοδοι των πτώσεων σε όλες τις κατευθύνσεις. Οι μέθοδοι αυτοί προστατεύουν τον ασκούμενο από πιθανούς τραυματισμούς.
Σε αντίθεση με το τζούντο όπου ο Τζιγκόρο Κάνο όρισε τη <<μέγιστη αποτελεσματικότητα με την ελάχιστη προσπάθεια>> ως βασική και σε κάποιο βαθμό απόλυτη αρχή, οι βασικές αρχές του Σάμπο έχουν τα θεμελιά τους στην <<κατά το δυνατόν γρηγορότερη εφικτή αντίδραση σε απάντηση της επίθεσης του αντιπάλου>>. Η ισορροπία πρέπει να διακατέχει όλες τις κινήσεις, κατευθύνοντας τες στην εφαρμογή τεχνικών πράξεων για τη διατήρηση της. Σε συνοχή με τις βασικές αυτές αρχές του Σάμπο, η εκπαίδευσή είναι στραμμένη στη συστηματοποιημένη εκτέλεση των τεχνικών, με αποτέλεσμα η χαοτική απομνημόνευση τους να φαντάζει αδύνατη.

Οι σύνθετες ασκήσεις, η γενική και η ειδική φυσική κατάσταση έχουν ως σκοπό να προετοιμάσουν τον αθλητή του Σάμπο απέναντι σε κάθε είδος αντιπάλου. Κατά τη σωματική προετοιμασία δίνεται μεγάλη βάση στην ταχύτητα και την πλαστικότητα των κινήσεων, οξύνονται οι αντίδρασεις και η ταχύτητα των τεχνικών και των χτυπημάτων (χτυπήματα υπάρχουν μόνο στο Πολεμικό Σάμπο).

Σε γενικές γραμμές, όπως διατυπώθηκε, το Σάμπο θεωρείται αποτέλεσμα σύνθεσης των καλύτερων Εθνικών Ειδών Πάλης κάποιων χωρών αλλά και παράλληλα τεχνικών από το Τζούντο, το Αϊκίντο, το Κέντο και άλλα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι Σαμπίστες, παράλληλα με την προετοιμασία τους, προπονούνται πολύ συχνά και στις παραπάνω πολεμικές τέχνες.

Ενδυμασία
Οι Σαμπίστες φορούν κιμονό από πάνω, ειδικό σορτσάκι από κάτω, ζώνη και ειδικά παππούτσια Σάμπο. Σε αντίθεση με άλλες πολεμικές τέχνες η ζώνη στο Σάμπο δεν καταδεικνύει επίπεδο μαεστρίας. Παρόμοια είδη ιεραρχίας όπως στο τζούντο δεν υφίστανται.


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ